Digitale Fotografie Vakantie

Canon 7D test

Heel erg aardig
Geschreven 5 oktober 2016
Hoe meer pixels des te beter de camera. Nou ja dat is niet helemaal waar. In theorie is het waar in de praktijk niet. De 50D van Canon is daar een mooi voorbeeld van. De 7D gaat nog een stap verder. Die herbergt maar liefst 18 miljoen pixels op een crop ccd chip. Bij de 50D waren 15 miljoen pixels al teveel. Dus hoe zal het zijn met de 18 miljoen van de 7D? De cursist (Tony) was de klos. Eindelijk gaf mij dit de kans om de camera goed te beoordelen. Want je weet het, ik schrijf niet over iets wat ik niet gezien heb en dus ook niet heb kunnen testen en vergelijken. Zo simpel is het.
 
Het is eerste wat opvalt is de stevige bouwkwaliteit  Dit is een camera!  Je hebt echt iets in je handen. Het geeft veel vertrouwen.
De beeldkwaliteit is opvallend goed. Hele mooie kleuren, niet te hard en prachtige natuurgetrouw. Het lijkt wel of ze per nieuwe camera van Canon mooier gaan worden. En de scherpte is hoog en mooi. Maar ja, dat mag dan ook wel met 18 miljoen pixels aan boord. En je ziet ze terug. Niet de pixels zelf, maar wel in de scherpte die de 7D levert. Ongeëvenaard in deze klasse. Dit gaat wel ten koste van andere zaken.
Ik was erg benieuwd naar het ruis niveau van deze camera. 18 miljoen pixels is best wel veel voor een crop ccd chip.
Eerst een test gemaakt op een parkeerplaats met genoeg licht en dan is de camera zeer goed te noemen. Op dit punt heb ik de tekst van deze test al drie keer aangepast. De D7 was bij genoeg licht zo goed dat ik echt perplex stond. Ik realiseerde mij wel dat je dit natuurlijk niet bij voldoende licht moet testen, maar bij weinig licht. Dus de test opnieuw gedaan op alle iso standen met slecht licht. En ik moet zeggen dat ik helaas gelijk heb gekregen. Bij veel licht worden alle pixels wel goed en genoeg gevuld met licht. Ruis blijft dan ook keurig binnen de perken. Maar met slecht en weinig licht gaat het echt fout. De pixels zijn gewoon te klein om het weinige licht goed te kunnen verwerken. Op zich valt het ruisniveau nog wel mee, maar de kleuren dansen alle kanten op vanaf 2500 iso. Dit zou je nog artistiek kunnen gebruiken, maar voor goede en verantwoorde fotografie gaat dat echt niet meer. Jammer, want ik ben best wel een beetje verliefd op deze camera.
 
Daarnaast is dit een nieuwe Canon camera "nieuwe stijl". Waar Canon jarenlang haar gebruikers geeft uitgekleed door ze allerlei zaken te onthouden is dit de eerste complete camera. Canon nieuwe stijl? We zullen het zien bij de volgende nieuwe camera's. Maar eindelijk kunnen Canon gebruikers ook beschikken over een matglas met raster weergave. Zodat je eindelijk kunt zien of je horizon wel recht staat. Scheelt weer 60 euro voor een extra matglas.

En dan het mooie marketing verhaal van Canon. 5000 fotografen geïnterviewd en de uitkomst is dat er ook met een 7D eindelijk draadloos geflitst kan worden zonder dat de ST-E2. Scheelt je 200 euro, maar dit is niet waar. Je kunt draadloos flitsen tot een 1/250 e sec, maar dan begint het echt strobisten circus pas. Met je sluitertijd kun je enorm spelen t.a.v. de sfeer die je in de foto wilt verkrijgen. Canon heeft echter bepaald dat 1/250 e sec. genoeg voor je is. En dat is het niet! Je hebt echt veel snellere sluitertijden nodig om mooie sferen te kunnen fotograferen. Wat je zou willen kan niet met de 7D. Ik vind dat een enorme afknapper. Het leek zo mooi. De eerste complete Canon. Niet dus. Zelfs mijn acht jaar oude Nikon D70 doet het vele malen beter. Wil je dus toch boven de 1/250 e sec uit kunnen komen, en je zal wel moeten als je ook overdag een beetje wilt kunnen draadloos flitsen zul je alsnog de ST-E2 erbij moeten kopen. Canon lijkt gewoon maar niet te willen snappen wat draadloos flitsen is en wat daarvoor nodig is. Niet de 7D dus. Ik durf echt te stellen dat de Canon ingenieurs niets snappen van draadloos flitsen.
 
De bediening van de 7D is niet geheel overtuigend. Misschien komt het omdat ik al zoveel Canon's in mijn handen heb gehad en nu opeens weer echt moet zoeken naar knoppen en functies. Veel functies zitten opeens op een andere plek. Misschien is het slechts een kwestie van gewenning. In de 5 dagen dat de camera er was kon ik er nog niet echt aan wennen.
Iets wat wel weer beter is geworden is het scherp stellen. Het is nauwkeuriger en sneller geworden. Nog niet op het niveau van Nikon maar het gaat wel die kant op.
Stacks Image 122
Zonder automatische helderheid optimalisatie.
Stacks Image 177
Met automatische helderheid optimalisatie. Je ziet de donkere partijen worden lichter, maar de lichte ook en dat is niet de bedoeling van deze functie. waar je doortekening wint in de zwarten verlies je gelijktijdig doortekening in de hoge lichten. Deze functie niet gebruiken.
Stacks Image 183
Stacks Image 190
Stacks Image 192
Stacks Image 194
Tot 1600 ISo is de 7D prima bruikbaar. Daarna wordt het snel minder. Tegenwoordig met de huidige camera's gaat dat toch wel veel beter. Mocht je deze camera nog tweedehands willen kopen, geen enkel probleem.
De plussen:
+ Supérieure scherpte
+ Prachtige natuurgetrouwe kleuren
+ Goede automatische witbalans
+ Mooi en duidelijk LCD display
 
De minnen:
- Bediening is er niet simpeler op geworden
- Maximale draadloze flits synchronisatietijd is slechts een 1/250 e sec.!
- Histogram is moeilijk exact uit te lezen
- Automatische helderheid functie doet weinig en wat hij doet is verkeerd
- Flitslicht meting (TTL) met een externe flitser is onregelmatig
Resumé:
De eerste „wederom niet geheel complete” Canon camera. Wel fantastisch is het wat de Canon ingenieurs uit de "te veel"18 miljoen pixels aan kwaliteit weten te verkrijgen. Gezien het tijdstip dat ik deze test schreef.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.5
8.5
9.0
7.0
8.0
9.0
7.5
Beoordeling 7.7